jsem poprvé navštívil až během první Kyklády Tour na jaře roku 2019. Byla to láska na první pohled, podpořená tím, co prochází žaludkem. Na ostrově Tinos jsme totiž objevili asi zatím nejlepší tavernu. Najdete ji pár metrů od přístavu a můžete si tam dát to nejlepší jehněčí kolínko v citrónové omáčce. To ale dost předbíhám. Pojďme se tedy blíže seznámit s ostrovem Tinos.
Ostrov Tinos najdete v Egejském moři. Má asi 10 000 obyvatel a rozlohu 200 km2 . Ostrov má velmi poklidnou atmosféru, není na něm moc velký turistický ruch. I to málo turistů, které tady potkáte, jsou spíš Řekové, než zahraniční turisté. Celý ostrov je hornatý s nejvyšší horou Tsiknias (727 n/m). Kolem celého ostrova je mnoho zátok vhodných ke kotvení. Sousedy ostrova Tinos jsou Andros a Mykonos. Na ostrov Tinos zajíždí několikrát denně trajekt, takže rozhodně není odříznutý od světa. To se nás ale netýká, my si na ostrově můžeme doplout, kam chceme. Naší nejčastější zastávkou bývá město Chóra. Nad městem je známé poutní místo, kostel Panagia Evangelistria. K tomuto kostelu se věřící plazí po kolenou už od přístavu. Někteří využijí koberec na kraji silnice, někteří okusí tvrdost místního mramoru. Kostel je volně přístupný a neplatí se zde žádné vstupné. Jen je vhodné mít odpovídající oblečení. Byl jsem tam pokaždé v triku a kraťasech a nikdo se nad tím nepozastavil. Tak snad nebude tak zle. Kostel má vskutku nádherný interiér. Rozhodně tohle místo za návštěvu stojí. Já se v kostele nikdy moc dobře necítím, tak většinou jen nakouknu a počkám na posádku venku. Někteří se nechají strhnout atmosférou a chvilku si tam podumají.
Když už mají všichni duchovno srovnané, můžeme se začít věnovat podstatně světštějším činnostem. Většinou už v tu dobu máme hlad a to je důvod k návštěvě zatím nejlepší taverny na ostrovech. Od kostela vede další ulička do přístavu. Je celá lemovaná krámky, ve kterých se krom obvyklých turistických cetek nabízí mnoho suvenýrů s náboženskými motivy. To je přesně ta ulička, která nás dovede do taverny na večeři. Až na jejím konci se ten gastronomický zázrak nalézá. Majitel je veliký sympaťák a vždy nás vítá s úsměvem. Interiér je pečlivě upravený a hlavní kouzlo je schované v jídelním lístku. Všechny pokrmy, které jsme tady okusili, byly výborné, spíš výtečné, ale moje volba je jasná, jehněčí kolínko v citrónové omáčce. Už jsem ho vyzkoušel na mnoha místech, ale tady je prostě nejlepší. Pomalu dušené maso, které jde nádherně od kosti, výborně ochucené citrónovou omáčkou a k tomu brambory. Já to snad nedopíšuJ. Za zmínku stojí také to, že tady podávaný chléb, je téměř k nerozeznání od toho našeho doma. Na závěr obvykle dostaneme od majitele sklenku pálenky a pak se odvalíme na loď.
Na Tinosu se dá podniknout i pěkný výlet po souši. Stejně jako na ostatních ostrovech, není ani tady si pronajmout skútr, čtyřkolku nebo auto. Na ostrově je asi 1000 kapliček a kostelíků a také tady najdete nespočet větrných mlýnů. Pro turisty jsou určitě zajímavé i malebné vesničky v horách. Je to jednoduché, Tinos má co nabídnout všem, námořníkům, turistům, věřícím i žroutům. Třeba se o tom jednou přesvědčíte také. A můžete to zkusit třeba během dovolené na plachetnici Victoria.