Špagety Aglio olio

Špagety Aglio olio jsou asi nejjednodušší jídlo, které se dá na palubě připravit. Je to přímo ideální pokrm během plavby na plachetnici, potřebujete totiž pouze minimum surovin a příprava zabere jen krátkou dobu. To ovšem neznamená, že by to bylo nějaké podřadné jídlo. Je pravda, že někteří zprvu koukali na talíř, kde jsou pouze omaštěné špagety překvapeně, ale nakonec si pochutnali všichni.

Budete potřebovat:

špagety

česnek

olivový olej

sůl

sušené chilli papričky

Parmazán nebo jiný tvrdý sýr

Začneme tím, že si připravíme dostatek česneku, na jeden balíček špaget asi osm stroužků. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Dále si pokrájíme dvě až tři chilli papričky a můžeme se pustit do vaření. Do vroucí osolené vody vložíme špagety a mícháním se snažíme zamezit tomu, aby se slepily. Na lodi totiž většinou nemáme úplně největší hrnec, tak je potřeba špagety občas promíchat. Špagety uvaříme dle chuti a před slitím odebereme asi deci vody. Teď už nám nic nebrání špagety slít. Necháme je v cedníku a do hrnce, ve kterém se špagety vařily, nalijeme dostatek olivového oleje. Na oleji lehce zpěníme česnek, přidáme chilli papričku a podlejeme vodou, kterou jsme odebrali před slitím špaget (za tenhle tip dodatečně děkuju Mileně). Tím nám v hrnci vznikne česneko-olivová emulze do které vložíme špagety a důkladně promícháme. Tím máme hotovo a můžeme špagety Aglio olio podávat. Pro náročnější strávníky můžeme na špagety nastrouhat Parmazán, nebo jiný tvrdý sýr.

dobrou chuť….