Řecko, to není pouze nádherné moře, pláže a památky, ale také místo s pestrou nabídkou jídel. Samozřejmostí jsou ryby a mořské plody, dále různé místní a krajové speciality. Něco dobrého k jídlu si můžete dát téměř všude.
GREEK SALAD
Řecký salát – existuje mnoho variant a provedení. Salát je v Řecku vlastně samozřejmost. Nejlepší je v restauraci u Dimitrise v Epidauru. Jeho Athina farm salad je porce čerstvé zeleniny, několik druhů a velikostí oliv, sýr, olivový olej a samozřejmě vlastní bylinky. Servíruje se včetné té vlaječky a nasytí bezpečně tři srávníky.
TZATZIKI
Tzatziki či tsatsiki jsou předkrm původem z Řecka, někdy se také používají jako omáčka (především do souvlaki nebo gyrosu). Připravují se z řeckého jogurtu (podobný zakysané smetaně), okurky, kopru, česneku, olivového oleje, pepře a soli, někdy se také přidává citronová šťáva, petržel, či máta. V horkých letních dnech je to ideální pokrm. Dost často máme na lodi vařené brambory, tzatziki a nakrájené rajče. V této kombinaci se jedná o plnohodnotné jídlo.
MUSAKA
Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Řecká se skládá z vrstev mletého masa, které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. Varianty pokrmu se v různých oblastech liší. Musaku dostanete opravdu v každé taverně.
DOLMADES – PLNĚNÉ VINNÉ LISTY
Dolmades je další z tradičních řeckých pokrmů. Jedná se o plněné vinné listy směsí ze zeleniny, rýže a mletého masa. Většinou naleznete Dolmades mezi teplými předkrmi.
SOUVLAKI
Souvlaki je oblíbené řecké jídlo sestávající se z malých kousků masa, někdy i zeleniny, grilovaných na špejli. Podává se na špejli, ze které se přímo jí, případně v pita chlebu spolu se zeleninou a omáčkami. V Řecku se souvlaki tradičně dělá z vepřového nebo jehněčího, v poslední době často také z kuřecího masa.V Řecku najdete mnoho podniků, kde si dáte souvlaki v pita chlebu za pár eur. Takový řecký Fast Food:-).
SAGANAKI
Saganaki je pro našince vlastně smažený sýr. Nejčastěji se podává jako teplý předkrm, ale v kombinaci se salátem a tzatziki poslouží jako hlavní chod.
GRILLED DORADO – GRILOVANÁ PRAŽMA
Dorada je vynikající ryba na gril. Má jasně bílé, pevné maso. Většinou si v Řecku rybu vybíráte ještě syrovou a tu vám personál poté připraví. Buď mají před restaurací pro tento účel speciální vitríny, nebo na požádání ryby přinesou.
GRILLED TUNA – GILOVANÝ TUŇÁK
Grilovaný tuňák je skutečná lahůdka. Vůbec bych neměl problém tuhle rybu doporučit i někomu kdo ryby obvykle nejí. Pokud by dopředu nevěděl, že se jedná o rybu, tak by měl asi problém to poznat.
GRILLED CALAMARI – GRILOVANÝ KALAMÁR
Grilovaný kalamár, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Ten na obrázku je z pěkné restaurace v Ermioni s výhledem na moře. Během léta jsem jich tu několik snědl a pokáždé to bylo výborné. Kalamára můžete skoro všude dostat smaženého, není to sice špatné, ale grilovaný je přece jenom lepší.
GRILLED SHRIMPS – GRILOVANÉ KREVETY
Krevety dostanete v Řecku připravené na mnoho způsobů. Já rozhodně preferuji krevety grilované. Často se také podávají s rajčatovou omáčkou. Krevety naleznete v rizotu, ve špagetách a ve spoustě dalších jídlech. Poměrně často si krevety děláme i na lodi, na olivovém oleji, s česnekem a celerovou natí.
GRILLED OCTOPUS – GRILOVANÁ CHOBOTNICE
Další z velmi oblíbených mořských plodů je v Řecku grilovaná chobotnice. To, že ji v podniku dostanete, poznáte téměř vždy už před vchodem. Místní totiž vařenou chobotnici suší někde na stojanu před tavernou. Chobotnice patří k jídlům, která už nejsou pro každého, ale kdo si dal říct a ochutnal, tak nelitoval.
Berte to jako ukázko toho, s čím se můžete v řeckých restauracích a tavernách setkat. Samozřejmě je výběr daleko širší a i představená jídla se připravují různě, ale vždy dostanete na talíř vše čerstvé a z domácí produkce. K tomu sice ne nejrychlejší, ale rozhodně přátelskou obsluhu.